Waarom warmte berekening?

De voordelen

  • Exact vermogen warmtevraag berekenen
  • Goed inzicht in warmtebehoefte
  • Daardoor geen over dimensionering
  • Besparing op aanschaf, verbruik en onderhoud
  • Per vertrek vermogen te berekenen
  • Berekening goed middel bij juiste keuze warmteopwekker

Warmteverliesberekening geeft inzicht in benodigd vermogen, waardoor maandelijks energieverbruik en kosten KWh niet hoger zijn dan nodig. De technologie die hiervoor gebruikt wordt is ontwikkeld om exact te laten zien waar verbetering nodig is. Samen met jou lezen wij de resultaten af en kijken we naar vervolgstappen.  

Het grote voordeel van het laten maken van een warmteverliesberekening is dat je inzicht krijgt in het exact benodigde vermogen dat jouw pand nodig heeft. Doordat je exact weet wat jouw energiebehoefte is kan je gericht verduurzamen.

Onze prijsindicatie:

Eengezinswoning

In overleg
1 uur scannen

Bedrijfspand tot 500 m2

In overleg
2 uur scannen + advies

Bedrijfspand van 500 m2

In overleg
> 5 uur scannen + advies
Prijzen voor warmteberekeningen zijn altijd in overleg.

Veelgestelde vragen

We helpen je graag om meer duidelijkheid te krijgen!

De geplaatste CV ketels zijn in heel veel gevallen over gedimensioneerd. Het gevolg is dat er altijd capaciteit genoeg om aan de warmtevraag te voldoen. Zowel voor sanitair als tapwater.

Bij een warmtepomp is het belangrijk om vooraf goed te weten wat de warmtevraag is omdat een te kleine warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft als het buiten echt koud wordt. In Nederland moet een warmtepomp ook het huis kunnen verwarmen bij een buiten temperatuur van -10 graden.

Hoewel het niet vaak meer voor komt moet een warmtepomp ook in extreme omstandigheden de woning warm houden.

Door de juiste capaciteit van een warmtepomp te kiezen betaal je voor wat je echt nodig hebt aan capaciteit. Dus niet een onnodig dure installatie en teveel kosten voor onderhoud. Ook zal een keus voor een juiste capaciteit warmtepomp het geluid wat een warmtepomp minder snel tot irritatie leiden.

Omdat een warmtepomp er langer over doet om tapwater naar de juiste temperatuur op te warmen, is het goed om te weten hoeveel personen er in een huis wonen. Niemand wil een koude douche. Daarom is het goed om vooraf de tapwater behoefte in te schatten. In combinatie met een boiler kan de warmtepomp het voorraadvat vullen met water van de juiste temperatuur.

Een ander aandachtspunt in relatie tot het vermogen van de warmtepomp is de maximale aansluitcapaciteit van de meterkast in je woning. Veel meterkasten hebben tegenwoordig standaard een aansluitcapaciteit van 3 x 25 A (ampère). Het is belangrijk om bij het kiezen van het vermogen van de warmtepomp om te proberen onder deze maximale aansluitcapaciteit te blijven. Moet je aansluiting namelijk worden verzwaard, dan brengt dat bij een bestaande woning eenmalig extra kosten met zich mee en voor zowel nieuwe als bestaande woning geldt bovendien dat de netwerkbeheerder een hoger bedrag aan vastrecht rekent voor zo’n verzwaarde elektriciteitsaansluiting.

Sommige fabrikanten voorzien hun warmtepompen daarom van stroomsensoren en dat heeft een groot voordeel. Wordt er namelijk op een bepaald moment veel stroom verbruikt (bijvoorbeeld door elektrisch te koken en tegelijkertijd nog een aantal andere apparaten te gebruiken), dan zal de warmtepomp de grens van de maximale stromen meten en daarop anticiperen door zelf even wat minder stroom te gaan gebruiken. Zo zorgt de warmtepomp ervoor dat de maximale stroom de maximale afzekerwaarde niet overschrijdt.

In het verleden waren de meeste warmtepompen van het ‘aan/uit’ type, maar de modernste warmtepompen kunnen vandaag de dag ook moduleren. Dit betekent dat ze hun vermogen kunnen beperken en perfect aan de verwarmingsbehoefte van je woning kunnen aanpassen. Dat is handig, want met name in het voor- en najaar heb je de maximale capaciteit van de warmtepomp helemaal niet nodig. De kracht van een modulerende warmtepomp zit dan ook vooral in het langdurig leveren van een hoeveelheid energie zonder telkens aan en uit te schakelen en niet – zoals bij een cv-ketel – in het leveren van piekvermogens. Daarnaast wordt door het moduleren de noodzaak voor extra buffercapaciteit in de cv-installatie beperkt.

Heb je nog vragen of wil je een warmteberekening aanvragen?

Stuur ons een bericht of lees verder over onze andere diensten